Raziskovanje jame Labodnice

V torek, 1. marca.2016, smo se drugi letniki gimnazije naravoslovnega sklopa v okviru mednarodnega projekta Live on the karst odpravili na raziskovanje jame Labodnice pri Trebčah na slovenski meji z Italijo. V projekt so vključene šole iz Francije, Italije in šola iz Kopra. Cilj projekta je raziskovanje krasa, določanje flore in favne v vodi, kakovosti vode in fizikalnih parametrov.

Jama se prične z 320 metrov globokim breznom. V brezno smo se, skupaj s predstavniki iz Parka Škocjanske jame, ki so izkušeni jamarji, spustili dobre volje in polni pričakovanja. Seveda nismo pozabili na potrebno zaščito, torej čelado in varovalne vrvi. Spuščali smo se po lestvi in na koncu tega nekoliko strašnega spusta smo utrujeni končno zagledali veliko Lindnerjevo dvorano.

Tam smo opravili vse potrebne meritve in vzeli vzorce vode, ki smo jo v naslednjih dneh analizirali in primerjali z vodo iz ponora reke Reke v Škocjanskih jamah. Opazovali smo tudi živali v jami, ki jih je bilo v nasprotju s pričakovanji veliko. Sledila je še pot na površje, ki je zaradi utrujenosti trajala malo dlje kot spust. Ko smo prišli iz jame, nas je pričakalo prijetno sonce in nas vsaj malo posušilo, saj smo se iz jame vrnili čisto premočeni. Naš naravoslovni dan je bil tako končan.

Dijaki smo doživeli res lepo in edinstveno izkušnjo, ki je ne doživi vsak in se ob tem zabavali ter veliko naučili.

Zahvaljujemo se vodičem in profesorjem modula Ireni Dolgan, Vasiliji Valečič in Urošu Borjančiču za odlično vodstvo in organizacijo.

Taja Vatovec, 2.ag