Gimnazijci na Koroškem

V četrtek, 11. 10. 2018, smo se dijaki 3. letnikov gimnazije odpravili na zgodovinsko ekskurzijo na Koroško. Najprej smo obiskali grad Ostrovica, ki je znan po svojih štirinajstih obrambnih vratih z zelo izvirnimi načini obrambe. Vrata simbolično predstavljajo štirinajst postaj križevega pota. Po gradu smo imeli voden ogled. Vodil nas je koroški Slovenec gospod Manfred Tollmaier, tako da smo lahko prisluhnili tudi zanimivemu koroškemu narečju.

Naslednja postaja je bil vojvodski prestol, ki je v živo izgledal še lepše kot na sliki iz šolskega učbenika. Očaral pa nas je tudi sam Celovec, ki velja za največje mesto na Koroškem, a je vseeno manjši od Ljubljane. V deželni hiši smo si ogledali dvorano grbov, nato pa je našo pozornost privabil knežji kamen. Na njem so v času Karantanije ustoličevali karantanske kneze.

Ogledali smo si tudi zmajev vodnjak. Njegova posebnost je ta, da je narejen le iz enega kosa kamna.

Naša zadnja postaja je bilo Vrbsko jezero. To je največje jezero na Koroškem, okoli njega pa je veliko prestižnih hotelov. Tistim, ki bi radi uživali v pogledu na jezero iz hotela, naj povemo, da ena nočitev stane 800 €. Šli smo tudi na pokopališče, kjer smo poskušali najti potomce slovenskih družin. Ekskurzijo smo zaključili ob obali jezera, kjer so nas greli zadnji koroški sončni žarki.

Teja Volf Granduč in Lara Ivančič, 3. b g

Fotografije: Gabrijela Rebec Škrinjar, Elena Mikac, Teja Lisjak Tavčar