Ekskurzija na Škotsko in v London

V sredo, 26. 9. 2018, smo dijaki 2. letnika s prof. S. Grmek, prof. Pogačar in prof. Vrabec odšli na ekskurzijo na Škotsko in v London. Ker je bil naš prvi postanek Škotska, smo se popoldne z avtobusom odpeljali do letališča Treviso, kjer smo imeli pozno zvečer let na Škotsko. Na avtobusu nam je vodič povedal nekaj besed o Škotski in njenih značilnostih. Na letališču smo šli skozi varnostni pregled in nazadnje le stopili letalo. Na Škotsko smo vsi utrujeni in zaspani prišli ponoči, a sledil je še avtobusni prevoz do našega hotela. Tam smo od utrujenosti kaj kmalu zaspali.

Spanec je bil kratek, kljub temu pa smo se naslednje jutro zbudili polni energije. Po zajtrku smo se najprej odpravili na vožnjo po škotski prestolnici Edinburgu. Vodič nam je predstavil tamkajšnje znamenitosti, nato pa smo obiskali tudi Museum of Scotland in podrobneje spoznali zgodovino Škotov. Po obisku muzeja smo imeli prosti čas, ki je bil namenjen kosilu. Dve uri sta takoj minili in tisti, ki so želeli, so se odpravili na ogled notranjosti edinburškega gradu. Po ogledu je sledilo še nekaj prostega časa, nato pa smo se z vlakom odpeljali do hotela v Glasgowu. Tam smo se še malo družili, nato pa odšli spat.

Zadnji dan na Škotskem smo se z avtobusom peljali mimo jezera Loch Lomond do mesta Inveraray. Tam smo si nekateri ogledali enega izmed najlepših škotskih gradov, drugi pa tamkajšnje zapore. Sledil je ogled doline solz, nato pa smo imeli v mestecu Fort William krajši postanek za kosilo. Zelo smo morali pohiteti, saj sta nas čakala še ogleda jezera Loch Ness in razvaline gradu Urquhart. Po lepo preživetem dnevu smo se odpeljali na letališče in z letalom zvečer odleteli v London, kamor smo prišli utrujeni, a polni doživetij s Škotske.

Naslednje jutro smo se zbudili v soncu, kar je bilo pravo nasprotje škotskemu oblačnemu vremenu. Po zajtrku smo s podzemno odšli do National History Museuma in tam spoznali marsikaj o živalih ter človeku. Nato smo se sprehodili mimo znamenitega vrtiljaka London Eye. Ker smo bili že zelo lačni, smo si privoščili kosilo, nato pa so nekateri odšli do Madame Tussaud’s, drugi pa do muzeja Sherlocka Holmesa. Pozno popoldne pa je prišel že težko pričakovani čas za »šoping« na Oxford Street ulici. Imeli smo veliko prostega časa, zvečer pa smo se s podzemno odpravili nazaj v hotel.

Zadnji dan ekskurzije smo se po slastnem zajtrku odpravili na Trafalgar Square in se sprehodili do konjeniške straže ter kasneje še do Buckinghamske palače in s tem zaključilo ogled vsega, kar smo načrtovali. Po kosilu smo imeli še zadnjo možnost za nakup spominkov, nato pa smo se s težkim srcem odpravili na letališče. Ob 18. uri smo pričakali svoj let do Ljubljane, od koder smo z avtobusom odšli v Sežano in tja prišli okoli pol dvanajste zvečer.

Za nami so bile tako štiri delno prespane noči in produktivni dnevi, v ponedeljek zjutraj pa pouk. V šoli je tako marsikdo po pomoti zaprl oči, a vse, kar smo videli, slišali ter doživeli na ekskurziji, je bilo več kot vredno. Tako bodo z nami za vedno ostali lepi spomini.

Vabljeni k ogledu galerije.

Lara Hiti, 2. ag