Zgodovinska ekskurzija v Posočje

V četrtek, 27. 9. 2018, smo se dijaki 2. a oddelka programa aranžerski tehnik skupaj s profesorico zgodovine Gabrijelo Rebec Škrinjar in razrednikom, profesorjem Janijem Žiberno, odpravili na zgodovinsko ekskurzijo v Posočje.

Prvi postanek smo imeli v Kanalu, kjer smo med spoznavanjem kraja srečali gospo Milico Zimic, ki nas je nepričakovano povabila v galerijo Rika Debenjaka. Galerija se nahaja v enem izmed treh obrambnih stolpov srednjeveškega obzidja v Kanalu in se imenuje po grafiku Riku Debenjaku, domačinu, ki je galeriji podaril številna svoja dela. Danes v galeriji organizirajo razstave znanih slikarjev, kiparjev, grafikov in drugih umetnikov. Mi smo lahko ta dan občudovali zanimiva dela tržaške slikarke Elde Piščanec.

Nato smo imeli nekaj časa za odmor. Nekateri smo se spustili do reke Soče, drugi pa so si odpočili sredi mesta.

Pot smo nadaljevali proti Tolminu. V Tolminskem muzeju smo si ogledali razstavo Velika vojna v satirični kartografiji Evrope. Razstava predstavlja zbirko satiričnih evropskih zemljevidov in časopisov od poznega 19. stoletja do 1. svetovne vojne, ki na poseben, humoren način prikazujejo napetosti med evropskimi državami v tistem času.

Kustosinja nas je zatem pospremila še v nemško kostnico, v kateri so pokopani nemški vojaki, ki so umrli v 12. soški bitki.

Z avtobusom smo se nato odpravili na Kolovrat. V času 1. svetovne vojne je tam italijanska vojska zgradila tretjo obrambno linijo. Danes je del obrambne linije urejen v muzej na prostem. Sprehodili smo se po strelskih jarkih ter pokukali v kaverne, opazovalnice, položaje za topove in mitraljeze.

Na vrhu, na meji med Italijo in Slovenijo, smo si privoščili malico s pogledom na Tolmin in Julijske Alpe. 

Popoldne nas je čakal še sprehod po Tolminskih koritih. Hodili smo ob kristalno čistih rekah Tolminki in Zadlaščici, ki sta v skalnato podlago izdolbli čudovita korita in kotanje. Naredili smo veliko fotografij in uživali v pogledu na kamen, podoben medvedji glavi, ter razgledu na vse druge lepote divje narave. Imeli smo se super, fino in fajn.

Zelo podobno ekskurzijo so imeli tudi dijaki iz naše paralelke, 2. b ART in dijaki 2. ET, ki so Posočje obiskali že v torek, 18. 9. 2018.          

Po zapisih Nuše Stavanja in Nuše Kljun, 2.a ART