Na Erasmus+ izmenjavi v Bolgariji

V ponedeljek, 26. marca 2018, smo dijaki Sara Gorup, Dana Goranc, Maja Ravbar, Eva Poklar, Gal Gerželj, Matija Prešeren Djurič, Kolja Miljković in Albert Zudek s profesorico Matejo Grmek in profesorjem Vojkom Žiberno  odleteli v Sofijo, da bi se udeležili četrte kratkoročne izmenjave v okviru Erasmus+ projekta Combating discrimination and bullying.

Srečanje je pripravila  partnerska šola Gimnaziya s prepodavane na tchuzhdi ezitsi Yordan Radichkov iz Vidina, mesta na skrajnem severozahodu Bolgarije.

Tema srečanja v Bolgariji je bila »S plesom in glasbo proti diskriminaciji in ustrahovanju«.

Prvi dan so dijaki iz Bolgarije, Portugalske in Turčije predstavili religije, ki prevladujejo v njihovi državi, ter se pogovarjali o možnostih sobivanja različnih religij in vrednotah, ki so vsem religijam skupne, profesorji pa so debatirali o načinu, kako dijakom  predstaviti religijo/religije…..

Zvečer smo vsi skupaj šli na večerjo v tradicionalno bolgarsko restavracijo, kjer smo lahko občudovali tradicionalne bolgarske plese. Večina dijakov se je plesu tudi pridružila.

Drugi dan smo se odpeljali v Plovdiv, mesto, ki v Bolgariji velja za zgled verske in etnične strpnosti.  V mestu so stoletja mirno sobivale različne religije: pravoslavci, muslimani, judje, katoličani in drugi. Po mestu smo se sprehodili z lokalnim vodnikom, ki nam je slikovito pripovedoval o preteklost in sedanjost mesta.

Tretji dan smo bili zelo delavni. Gostovali smo na  Second English Language High School “Thomas Jefferson«. Tema tega dne je bil sovražni govor. Bolgarski dijaki so predstavili, kaj je sovražni govor, nato so dijaki v mešanih skupinah debatirali o svojih izkušnjah s sovražnim govorom in o ustreznem reagiranju nanj. Svoja razmišljanja  so nato predstavili drugim skupinam in izdelali plakate. Z debatno skupino gostujoče šole so se pogovarjali o meji med sovražnim govorom in svobodo izražanja.

Popoldne smo imeli še predstavitve tradicionalnih plesov vseh štirih držav.

V četrtek smo obiskali komisijo za boj proti diskriminaciji (Commission for Protection against Discrimination). Spoznali smo njene kompetence, način dela in se seznanili z najpogostejšimi oblikami diskriminacije,  zaradi katerih se državljani obračajo na komisijo.

V petek je bil bolj sproščen dan, saj smo šli na voden ogled Sofije, nato pa smo imeli prosti čas za raziskovanje mesta ali nakupovanje. Večina dijakov pa se je odločila, da bo v mestnem parku v krasnem sončnem dnevu opazovala živahno življenje bolgarske prestolnice.

V soboto zjutraj smo se odpeljali čisto na sever Bolgarije, v Vidin. Gostitelji so nam popoldne predstavili mestne znamenitosta, zvedeli pa smo tudi marsikaj o  težavah tega mesta, saj leži na območju, ki velja za najrevnejši  del Bolgarije.

 V nedeljo smo raziskali še dve največji znamenitosti severozahodne Bolgarije. V jami Magura  smo občudovali različne kapniške oblike  in prazgodovinske poslikave, v  Belogradčiku pa smo si ogledali trdnjavo.

V ponedeljek smo s težkim srcem zapustili Bolgarijo, saj so bili Bolgari čudoviti gostitelji.

Vabljeni k ogledu videa.

Po zapisih dijakov povzela Mateja Grmek