Ekonomci pridobivajo kompetence s področja turizma

Dijaki tretjega letnika ekonomskega tehnika v okviru strokovnega modula organizacija turističnih storitev vsako leto pripravijo konkretne turistične proizvode, da svoje osvojeno teoretično znanje uporabijo v praksi.

Cilj modula je, da bo dijak zmožen:

  • odgovorno in donosno delovati v podjetju, ki ponuja storitveno dejavnost,
  • postavljati mrežo v podjetju, ki ponuja storitveno dejavnost v turizmu, skupaj z drugimi ponudniki turističnih storitev in
  • odgovorno izvesti storitvene dejavnosti ter prevzemati odgovornosti za organizacijo.

Namen tega je, da dijak pridobi poklicne kompetence, kot so:

  • zbiranje informacije za sestavo turističnega proizvoda oz. programa,
  • sestavljanje turističnega proizvoda,
  • sestavljanje kalkulacije cene,
  • priprava dokumentov, promocijskih materialov in
  • izdelava obračuna stroškov.

Poleg teorije imajo dijaki veliko praktičnega dela, pri katerem skozi »delo na terenu« oplemenitijo svoje znanje. Eden od teh načinov je prav gotovo ta, da se sami preskusijo v vlogi turističnih organizatorjev, vodičev in animatorjev. S to aktivnostjo zaključijo šolsko leto.

Tokrat so organizirali izlet za dijake in profesorje iz Portugalske, ki so bili pri nas na izmenjavi.

Projekt so pričeli z določitvijo destinacije izleta. Vključeval naj bi različne poučne, družabne in hkrati zabavne aktivnosti s ciljem, da tujci spoznajo lepote Slovenije, turistično ponudbo in navade Slovencev. Idej je bilo veliko, vendar so se morali prilagoditi omejenemu času.

Pripravili so program za dva izleta, saj so svoje goste vodili na dve različni destinaciji: prvi dan na Bled in v Ljubljano, drugi dan pa v Škocjanske jame in v bližnjo Italijo. Zbrali so informacije o turističnih zanimivostih posameznih destinacij in si razdelili delo glede vodenja izleta. Izdelali so zgibanke, ki so jih prevedli v angleščino, kajti vodenje izleta je potekalo v angleškem jeziku. V nadaljevanju si lahko preberete poročila dijakov za posamezen turistični proizvod.

Mojca Železnik Buda, mentorica

Prvi izlet: BLED-LJUBLJANA

V ponedeljek, 16. 4. 2018, smo dijaki popeljali turiste na Bled in v Ljubljano.

Na izlet, ki smo ga v celoti organizirali in izpeljali dijaki, smo se morali dobro pripraviti, saj smo želeli v čim boljši luči predstaviti glavno mesto Slovenije ter zelo obiskovan Bled. Izdelali smo zgibanke, pripravili program ter anketni vprašalnik za evalvacijo izleta. Pri pripravah smo se precej zabavali.

Na ponedeljkov izlet smo se odpravili ob 12. uri izpred šole proti Bledu. Na Bledu smo se s pletno odpravili na znameniti Blejski otok. Nato smo šli ob Blejskem jezeru na tradicionalno blejsko kremno rezino (kremšnito) ter se slikali pri srčku ob jezeru.

Ob 16.45 smo se odpravili z Bleda proti Ljubljani, kjer smo si najprej ogledali Ljubljanski grad. Nato  smo si ogledali Mesarski most, Robbov vodnjak, Tromostovje in Prešernov trg. Ves čas smo gostom s Portugalske v angleščini veselo opisovali zgodovinske in kulturne znamenitosti. Sledil je kratek odmor, med katerim so si lahko kupili spominke. Za konec smo jim predstavili Kongresni trg, kjer se nahaja muzej iluzij, ki smo ga tudi obiskali in se tam neizmerno zabavali. Utrujeni, a veseli in navdušeni nad Bledom in Ljubljano, smo se ob 22. uri odpravili proti Sežano. Zahtevna, a dragocena in poučna izkušnja nam bo zagotovo ostala v lepem spominu.

Neža Slavec, 3. ET

Drugi izlet: ŠKOCJANSKE JAME – PORTOPICCOLO – MIRAMARE – TRST

V sredo, 18. 4. 2018, smo dijaki 3. ET izvedli drugi izlet za goste s Portugalske.

Ob 12.00 smo se zbrali pred šolo in se približno ob 12.20 odpeljali z avtobusom proti Škocjanskim jamam. Tam smo imeli voden ogled jame v angleščini približno 1 uro in pol. Po ogledu jame je sledila malica  ̶  sendviči in sadne rezine, ki nam jih je pripravila Nebri.

Nato smo odšli do Portopiccola (Italija), kjer smo se sprehodili po turističnem naselju in si ogledali nastanitvene zmogljivosti (apartmaje) vredne veliko denarja, stanovanje namreč stane od 5.000 do 7.000 evrov na kvadratni meter. Imeli smo nekaj prostega časa za kavico ali sladoled. Najpogumnejši (dve dijakinji  Portugalske), sta celo zaplavali v morju, saj je bil prekrasen sončen dan.

Ob 17.00 smo odšli do prelepega gradu Miramar, kjer nas je tamkajšnji park prijetno presenetil, saj je zelo velik in lep. Predstavili smo zgodovino in posebnosti gradu ter pot nadaljevali proti Trstu, ki je bil naša zadnja turistična destinacija.

V Trst smo prišli okoli 19.00 in si skupaj ogledali mesto. Nato smo imeli uro prostega časa za večerjo. Ob 20.30 smo se zbrali na prečudovitem trgu Piazza Unita in se odpravili proti domu. Na avtobusu smo vsi skupaj prepevali ob spremljavi harmonike in se tako v Sežano vrnili polni lepih vtisov napornega, a hkrati čudovitega izleta.

Menim, da smo se v vlogi turističnih vodičev in animatorjev odlično znašli.

Marko Vatovec, 3. ET